Tba2 rasa nak makan lontong, dah lama sgt x mkn rsnya. Lagi pun en husband pun ada ckp ari tu nak makn lontong. Terus kol mak mintak resepi w/pun dag dapat resepi dr internet tp x puas hati kalau x dapat resepi dr mak sbb bg aku masakan mak adalah yg tersedap bg aku antara mskn org lain.(bg akula...)So, balik je keje ari sabtu ari tu kul 1(sabtu keje halfday till kul 1 je)terus je g kedai beli bahan2 nak buat lontong. Pastu terus ambik Rania kat umah Kak Linda.
Sampai je umah, terus on tv bagi Rania tgk. Aku plak trus je ke dapur nak rebus ketupat segera (kene rebus cepat sbb ketupat segera ni kene rebus antara 3-4 jam). Aku suka beli ketupat segera yg packet kecil2 tu-adabi ada, nona ada...lagi..lupala ).
Pastu sediakan bahan2 lain.:~
(A) Bahan sayur-sayuran :-
1) kacang panjang-potong pendek2
2) kubis-potong lebar2 sikit
4) carrot-potong kecik panjang. agak2la...
6) kentang-mak aku kata x payah nnti x sedap tp klu korang nak masukkan pun boleh jugak, ikut citarasa masing2. Aku confirmla ikut resepi mak aku. (^_^)
5) tauhu basah @ kering (potong dadu)
6) tempe (potong dadu pastu goreng jap)-time ni kat kedai tempe dah abis, so aku xdalah masukkan tempe.
7) soon
(B) Bahan tumis
1) bwg merah, bwg putih,lada merah, cili api(kalau nak pedas)- digoreng dulu dgn sikit minyak. jap je agak2 dah naik bau.
2) pastu bhn2 goreng tadi ditumbuk/diblend sekali dgn kunyit hidup.
3) serai-just diketuk je
4) udang kering-kalau korang nak masukkan udang basah, x pyh lagi masuk udang kering.
5) halia-kalau korang nak masukkan ayam masukkan la halia,kalau x mak aku x pyh.
(C) Bahan2 lain
1) santan (aku beli santan dlm kotak tu je sng)
2) udang basah(di buang kulit)
Sambil sediakan bhn2 tu jgn lupa tgk2 ketupat segera yg di rebus tadi ada air lagi x dlm periuk. Kalau dah kuramg, sila + air lagi ye..Pastu aku pun merahtkan diri jap sambil2 melayan si kecik Rania tu. Kesian dia main sorg2..., nam msk skrg pun awl lg, ketupat pun lmbt lagi nak masak.
4 p.m,Rania dah tido. Mata ku ni pun dah berat semacam je.Tp kena segarkan jugak sbb kuah lodeh x masak lagi, so terusla ke dapur sambung keje memasak sblum en husband balik keje.
Cara2 mask kuah lodeh :-
1) bahan2 tumbuk/blend tadi ditumis sekali dgn serai. Bila dah garing ckit & naik bau...aku masukkan sekali udang basah pastu kacau2...
2) masukkan santan(agakla korang nak msk byk mn ye). Pastikan api dislowkan, & perlu dikacau selalu utk elak santan tu pecah minyak, nnti x sedap.
3) Bila dah mendidih, masukkan segala jenis sayuran yg telah dipotong2 tadi.
4) Bila dah masak, br masukkan soon. Pastu masukkan la garam secukup rasa lidah korang.
5) tutup api gas....siap.
Ketupat segera tadi pun dah masak sbb dah 3 jam rebus. kluarkan dr periuk, masukkan dlm tapis besar biarkan dia sejuk. Jgn potong lg time ni sbb masih panas & masih lembut. Tunggu sehingga sejuk.
Minta maaf gambar masakan x dapat diattach sekali dsbbkan keterlupaan, keletihan utk ambik gambar. Sedar2 je dah abis bila en husband makan. Ber++ dia mkn, hilang terus letih bila tgk en husband mkn masakn kita.Rania pun mkn sekali w/pun kuah lodeh tu agak pedas utk dia (tp ank ibu mmg org Melaka sbb tahan makan pedas(^^) .Dapatla jugak aku bagi kat Kak Linda, sbb dah niat mmg nak bagi dia. Harap2la family dia selera rs mskan aku ni.
Kat sini nak kongsi sikit petua :-
1) Setiap kali aku masak terutama sekali bila masak utk suami, ank2 @ nak bagi org, aku sentiasa selawat setiap kali ketika kacau masakan tu (ms tgh masak atas dapur).
2) Pastu niat/ doa msakan ni utk suami & supaya Allah sedapkan masakan kita w/pun kita msak lauk yg terlaliu simple mcm telur msk kicap ke x kisahla. Yg penting setiap kali kita masak kene ikhlas & penuh kasih syg. Jgn sesekali merungut @ buat muncung 14 inci bila kene masak utk suami.
Insyaallah, korang akan tgk hasilnya sendiri. w/pun hasil mskan korang tu x sesedap chef tp yg pastinya korang akan seronok & segala keletihan korang memasak terbang mcm tu je bila tgk laki korang makan ber++ sampai x toleh kiri kanan. W/pun dia x puji, kita taukan bila tgk dia mkn mcm tu. So, cubala ye. Insyaallah...
No comments:
Post a Comment